top of page

Sofraların Mütevazi Yıldızı: Çılbır

17. yüzyıldan itibaren Osmanlı sultanlarının sofralarını süsleyen, ister kahvaltıda isterseniz ana öğünlerde tüketebileceğiniz harika, serinletici bir tarifle geldik; Çılbır.


Osmanlı Türkçesi yemek kitaplarında “zeytinyağlı yumurta” tarifi adı altında aktarılan Çılbır, bugünlerde Avrupa’da kahvaltı menülerinin yükselen lezzeti olmaya aday.


Dolapta yemek yoksa, vakit de darsa birkaç yumurta ve bir kase yoğurt marifetli ellerle birleşerek Osmanlı mutfağının en basit ama en lezzetli yemeklerinden çılbıra dönüşebilir.

Malzemeler

2 adet yumurta

1 kase yoğurt

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı sirke

4 su bardağı su

1 çay kaşığı pul biber

Tuz


Yapılışı

Suyu küçük bir tencereye koyup altını açın ve bir çimdik tuzu suya ilave edin. Su kaynamaya başlayınca sirkeyi ekleyip yumurtaları teker teker kaynayan suya dağıtmadan kırın ve birkaç dakika pişmeye bırakın. Yumurtalar pişerken sarımsağı tuz ile dövdükten sonra yoğurda katıp çırpın. Sarmısaklı yoğurdu bir servis tabağına alın. Kevgir yardımıyla yumurtaları sudan çıkarıp yoğurdun üzerine bırakın. Tavada zeytinyağını pul biberle kızdırın. Hazırladığınız sosu yumurtaların üzerine gezdirerek çılbırı servis edin.


Afiyet olsun.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page