top of page

Yöresel Pazar Lezzeti: Cevizli Lokum


Pazar günü gelmişse hafta içinin tüm stres ve yoğunluğunu bir günlüğüne de olsa ardımızda bırakma zamanı. Sıcacık çayınız demlenirken sevdiklerinizle paylaşacağınız nefis lezzetlerin kokusu tüm mutfağı sarsın. 5 çayınızı lezzetlendirecek yöresel bir tarif Bursa Cevizli Lokumu.


Hem tarihi yapıları hem doğal güzelliklerinin yanında Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa bir kültür mozaiği. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarını barındıran Bursa'da bu kültürün bir parçası olan Cevizli Lokum adının çağrıştırdığının aksine tatlı değil tuzlu bir hamur işi. Arasına ceviz serpilerek rulo şeklinde sarılan mayalı hamurun fırında pişirilmesiyle elde edilen Cevizli Lokum çay saatlerinizde yeni favoriniz olmaya aday.


Malzemeler

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı ılık süt

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket (25 gr) kuru maya

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un


İç Harç

200 gr dövülmüş ceviz içi

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre)


Üzeri İçin

Yumurta sarısı


Yapılışı

Bir kabın içine maya ve şeker koyulur, üzerlerine yarım su bardağı ılık süt ekleyip üstü kapatılarak mayanın kabarması için beklenir. Kalan süt, su, yağ karışımı, un ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir. Hamur ikiye bölünür, düz yerde elimizi hafif yağlayıp dikdörtgen şeklinde açılır. Yenibaharla karıştırılmış ceviz içi her tarafına eşit yayılarak rulo şeklinde sarılır. 4 parmak kalınlığında dilimlenerek kesik tarafları yukarı bakacak şekilde yan yana tepsiye dizilir. Bu şekilde de yarım saat dinlendirilir. Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dk. kadar, lokumların üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkan lokumların daha yumuşak olması için üzeri kapatılıp dinlendirilir.


Benim çok vaktim ya da enerjim yok diyenler için de küçük bir sır verelim; fırından alınan ekmek hamuru kullanılarak da cevizli lokum yapabilirsiniz. Buradaki püf noktası ise ekmek hamurunu elinizle açarken mutlaka bol zeytinyağı kullanmanız olacaktır.


Afiyet olsun.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page