top of page

Zeytinyağı Ama Hangisi?

Güncelleme tarihi: 22 May 2021


Bugün onlarca farklı marka ve ambalajda zeytinyağı var. Peki, zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeli?


1. Üretim tekniği

Zeytinyağı satın almadan önce mutlaka üretim tekniğini incelemelisiniz. Alacağınız zeytinyağında erken hasat ve soğuk sıkım özelliğini arayın. Çünkü zeytinyağını mucizevi yapan içeriğindeki polifoneller erken hasat döneminde en yüksek düzeydedir. Ay


rıca soğuk sıkım işlemiyle zeytinin içerisindeki polifonellerin suya karışıp uçması engellenmiş olacaktır.

Bu yüzden önceliğiniz erken hasat ve soğuk sıkım işlemiyle sıkılmış yağları seçmek olacaktır.


2. Kokusu

Tahmin edilenin aksine; zeytin kokusu almak istemediğimiz bir özelliktir. Zeytinyağını kokladığımızda meyvemsi (taze meyve, çimen gibi…) kokularıyla karşılaşmayı beklemeliyiz.



Buram buram zeytin kokusu alıyorsanız, bu zeytinyağının eskidiğine işaret ediyor olabilir. Bunun dışında sirke, boya, plastik kokusunu çağrıştıran kokular alıyorsanız arkanıza bakmadan kaçmanızı tavsiye ederiz.


3. Rengi

Rengi yeşil ya da çok mu sarı?

Sakın yağın rengine bakarak kararımızı vermeyelim. Yağın rengi bize ürünün kalitesi hakkında bilgi vermez. Zeytinyağının rengi hasat zamanı, zeytinin cinsi, sıkılırken kullanılan su oranı gibi birçok faktörden etkilenir.


4. Tadı


Üretim tekniği ve koku özelliklerinden sınıfı geçen yağların tadına bakabiliriz artık. Zeytinyağını tattınız Ne hissediyorsunuz? Dilinizin yanlarında acılık hissettiyseniz ve boğazınız yandıysa bu iyi haber. Test ettiğiniz yağın antioksidan değeri yüksek demektir. Antioksidan değeri yüksek zeytinyağlarının sağlığımız için çok faydalı ve onarıcı olduğunu unutmayalım.


5. Etiket

Tabii ki etiketli ve markası olan ürünleri tercih etmeliyiz, bunu biliyoruz.

Fakat ne olmalı bu etiketlerde? Etiketi dikkatlice okuyalım. Zeytinyağının hangi bölgeden ve zeytin çeşidinden elde edildiği, hasat yılı, dolum tarihi mutlaka etikette yazmalıdır.


6. Ambalaj

Zeytinyağımızın pet şişeler yerine mutlaka koyu renkli cam şişelerde ya da tenekelerde olmasına dikkat edelim. Unutmayalım sıcaklık, nem, güneş ışığı ve hava zeytinyağımızın kısa sürede bozulmasına neden olabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page