top of page

Zeytinyağı: Doğanın Süper Besini

21. yüzyılın en sağlıklı gıdalarından biri olarak kabul edilen zeytinyağından bahsetmek demek binlerce yıllık geçmişe sahip bir gıdadan bahsetmek demektir. Çünkü zeytinyağı insanlık tarihi kadar eskidir.

Zeytinyağı, çağlar boyunca sağlık yararları nedeniyle kullanıldı, övüldü, el üstünde tutuldu. Bugün modern tıp da zeytinyağının gerçek bir “süper sağlıklı gıda” olduğunu kabul etti.


Peki neden?


·Zeytinyağı, bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilecek yüksek miktarda polifenol ve oleik asit içerir. Polifenoller, kalp krizi veya felce yol açabilen kan pıhtılarının öncüsü olan kolesterol oksidasyonunu önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır.

·Oleik asit, kolesterol seviyelerini düşük tutmaya ve kardiyovasküler (kalp) hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.

·Zeytinyağı, diyabet veya artrit gibi kronik hastalıkların neden olduğu vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar bileşikler içerir.

·Zeytinyağı, kronik hastalıklar, hipertansiyon ve erken yaşlanma riskini azaltabilen antioksidanlara sahiptir.

·Zeytinyağı, kan basıncını ve düşük yoğunluklu "kötü" kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

·Zeytinyağı, bir yağ türü olmasına rağmen kilo alımı ile ilişkili değildir. Ölçüsünde ve bol miktarda meyve, sebze içeren dengeli bir Akdeniz diyetinin parçası olarak tüketilirse kilo vermenize yardımcı olur.

·Zeytinyağı neredeyse anne sütüyle eşdeğer özelliklere sahiptir.

·İçerdiği E vitamini ile cildinizi yumuşak, pürüzsüz ve nemli tutmaya yardımcı olur.

·Zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır, mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.





Zeytinyağı uzun zamandır lezzeti ve yemek pişirmede çok yönlü kullanımıyla biliniyordu. Ancak sağlığı korumak söz konusu olduğunda onun inanılmaz derecede faydalı bir gıda olduğunu artık hepimiz biliyoruz.


Garandere’nin şifası sizinle olsun.






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page