top of page

Zeytinyağını Evde Sağlıklı Saklama Koşulları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 22 May 2021

Zeytinyağının ömrünü uzatan ya da kısaltan koşullar vardır.


Doğru saklama koşullarıyla zeytinyağını satın aldığınız günkü tazeliği ile özelliklerini muhafaza ederek iki yıl koruyabilirsiniz. Zeytinyağını düzgün şekilde saklamak için ışık, ısı ve oksijenden uzak tutmak önemlidir. Düzgün depolanmayan zeytinyağı zamanla kötüleşip bozulur ve hoş olmayan bir koku alır.


Zeytinyağını Işıktan Koruyun Güneş ışığı ve floresan ışıkları yağın kalitesini bozar. Zeytinyağını mutfak dolabı gibi karanlık bir alanda saklayın. Zeytinyağını asla mutfak tezgahı, pencere pervazı veya uzun süre ışık altında kalacak herhangi bir yere bırakmayın.


Cam Şişe Tercih Edin

Zeytinyağı içeriğindeki klorofil, zeytinyağının ışığa karşı hassas olmasına neden olur. Bu nedenle zeytinyağı, onu ışıktan koruyacak paslanmaz çelik teneke ve kaplarda ya da koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır. Şeffaf renkli şişede saklıyorsanız şişenizi ışıktan korumak için alüminyum folyo ile sarıp ışıktan koruyabilirsiniz.


Zeytinyağını Mutlaka Hava Geçirmeyen Ambalajda Saklayın Zeytinyağının en büyük düşmanlarından biri de oksijendir. Oksijen ile temas zeytinyağının yapısını bozar. Bu nedenle zeytinyağını sakladığınız kabın, hava geçişine izin vermeyecek bir kapak ile kapatıldığından emin olun. Zeytinyağınızı her kullanım sonrası kapağını sıkıca kapatarak koruyun.


Zeytinyağını Serin Bir Ortamda Saklayın Zeytinyağı depolamak için ideal sıcaklık 15 derece ile 18 derece aralığıdır. Eğer yaşanılan bölge 27 derece ve üzeri sıcaklıkta, nemli bir iklime sahip ise o zaman zeytinyağını saklamak için buzdolabını tercih edebilirsiniz. Ancak buzdolabında depolanan zeytinyağı katılaşır ve bulanıklaşır, bu yüzden kullanmadan önce oda sıcaklığına gelene kadar beklemeniz gerekecektir.


Kullanım Sıklığına Göre Zeytinyağını Mümkünse Ayrı Ayrı Şişeleyin Zeytinyağını eğer yüksek miktarda satın aldıysanız, günlük kullanım için birer litrelik şişelere aktarmak bütünü korumanıza yardımcı olacaktır. Zeytinyağını toplu olarak satın alınması para tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir, ancak büyük miktarlarda korumaya çalışırken yağın düzgün bir şekilde depolanması daha da önem kazanır. Zeytinyağını uygun saklama şişelerine paylaştırarak ağzını sıkıca kapatın. Kuru, serin ve ışık kaynağından uzak bir depolama alanında muhafaza edin. Zeytinyağı, her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle, depolama alanınızda zeytinyağının kimyasını bozacak kokular olmadığından emin olun.

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page