top of page

Zeytinyağı İle İlgili Duyduklarınız Rivayet Mi, Gerçek Mi?


Zeytinyağı her yemeği güzelleştiriyor; salatalara, soslara çok yakışıyor. Tam bir şifa kaynağı.


Mutfağa ne zaman girsek elimizin ilk uzandığı yağların başında geliyor. Ancak bazı yemekleri yaparken yanacağından veya ısı nedeniyle sağlığımıza zararlı hale geleceğinden endişe ediyoruz.


Peki, gerçekte de böyle mi? Bu zamana kadar doğru bildiklerinizin aslında rivayet ya da yanlış olduğunu söylesek, ne derdiniz? Gelin, zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlara hep birlikte göz atalım.


“Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz (mı?)”


Hayır, zeytinyağı ile kızartma yapılır. Akdeniz ülkeleri yüzyıllardır zeytinyağı ile yemek yapıyor. Zeytinyağının yanma noktası çoğu insanın düşündüğünden daha yüksektir. Tavsiyemiz, kızartmalarda daha az ısı ve daha hafif natürel sızma zeytinyağı çeşitleri kullanmanızdır. Isı zeytinyağının sağlık yararlarını yok etmez. Kısacası, zeytinyağı ile kızartma yapılır, hem de en sağlıklısı yapılır.


“Zeytinyağının kalitesi rengine bakılarak anlaşılır (mı?)”


Zeytinyağının rengi sızma zeytinyağının taze olup olmadığını belirlemede bir faktör değildir. Zeytinyağının tazeliğini belirlemek için kullanılan duyu görme duyusu değil, koku ve tat duyularıdır. Zeytinin çeşidi, olgunluk durumu, hasat zamanı, rengini etkileyen faktörlerdendir. Ancak zeytinyağının kalitesini ölçmek istiyorsanız, koklamalı ve tadına bakmalısınız. Zeytinyağını kokladığınızda çimen ve zeytin kokusu alıyorsanız o zeytinyağı doğru bir tercihtir. Zeytinyağı tadımı yaparken de tadına baktığınız zeytinyağında hafif acılık ve hafif yakıcılık özelliklerine dikkat etmelisiniz.


“Zeytinyağındaki acı tat zeytinyağının iyi olmadığı anlamına (mı) gelir”


Zeytin doğası gereği acıdır. Bu nedenle sofralık zeytinler tuzlu suda salamura edilir. Tuz, acı tadı dışarı çıkarır. Taze sızma zeytinyağının acı nitelikleri vardır ve bu iyi bir şeydir. Bu acılık boğazın arkasında hissedilir ve genellikle acı olarak tanımlanır. Hafif acı ve yakıcı bir tadı olan zeytinyağı kaliteli ve lezzetlidir.


“Tüm zeytinyağlarının tadı aynı(mı)dır”


Hayır. Zeytinyağının tadını ve kalitesini yöre ikliminden toprağın verimine, zeytinin toplanma şeklinden, mekanik ezme makinelerinin özelliklerine kadar birçok şey belirler.


“Zeytinyağı yıllandıkça tadını bulur (mu?)”


Böyle bir inanışa sahip olmak çok büyük bir hatadır. Erken hasat sızma zeytinyağı en iyisidir. Zeytinyağını taze bir meyve suyu gibi düşünebilirsiniz. Zeytinyağı hasat tarihinden itibaren 18 aya kadar tazeliğini korunabilen bir meyve suyudur.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page