top of page

Neden Soğuk Sıkım Zeytinyağı Tercih Etmeliyiz

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2022


Zeytinyağı başlı başına sağlıklı bir yağdır. Ama özellikle soğuk sıkım yöntemi ile üretilen zeytinyağı daha sağlıklıdır. Çünkü bu yöntemle üretilen zeytinyağında bulunan vitamin ve mineraller kaybolmaz.


Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derece

nin altında ise bu soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre çok daha yüksek ve çok daha kalitelidir. Sıkım sırasında soğuk su kullanıldığından zeytinin yağı daha az çıkar, bu nedenle sıkımda daha fazla zeytin kullanılır.


Soğuk sıkım zeytinyağı, tek bahçeden toplanan, erken hasat dönemindeki zeytinlerden üretilmelidir. Erken hasatta zeytinin yere düşmesi beklenmeden toplanması gerekir.


Zeytinyağını mucize besin yapan, polifenol içeriğidir. Polifenoller erken hasat döneminde en yüksek düzeydedir, ağaçtaki zeytin olgunlaştıkça polifenolü azalır ve içindeki yağ miktarı artar. Dolayısıyla bu besinin faydasını azaltır. Erken hasat, soğuk sıkım yöntemi zeytin içeriğindeki polifenolleri koruduğu gibi aynı zamanda zeytinin özel aromasını da korumayı başarır.


27 derece üstü ısıtılarak üretimi yapılan zeytin yağları antioksidan özelliğini yitirir ve aslında zeytinyağı olmaktan çıkar. Soğuk sıkım zeytinden daha az yağ almak anlamına gelmektedir. Isı yükseldikçe mahsülden alınan yağın oranı artar, kalitesi düşer. Soğuk sıkım ilk mahsülden sıkma ile yağ çıkarmak olduğu için, bir fabrikanın soğuk sıkım yapabilmesi için binlerce bölgeden tek tek ilk mahsülü alması, bunu da geleneksel yöntemlerle soğuk olarak sıkması gerekmektedir. Bu maliyet açısından mümkün değildir. Dolayısıyla soğuk sıkım zeytinyağı endüstriyel bir ürün değil, butik bir üretimdir.


Ayrıca, soğuk sıkım zeytinyağı çiğ tüketime uygundur. Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağının sadece salatalar ve mezelerde kullanıldığı bilgisi sıklıkla karşılaşılan yanlış bir bilgidir. Zeytinyağı salata, meze ve kahvaltılarda kullanıldığı gibi tava ve tencere yemeklerinde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.


Daha sağlıklı bir yaşam için güne başlarken aç karnına küçük bir çay bardağında soğuk sıkım zeytinyağı içmek sindirim sisteminin doğru çalışması, cilt sağlığımıza olan faydası ve bütün olarak sağlıklı kalmamızı sağlaması açısından faydalıdır.


Soğuk sıkım zeytinyağı;

Antioksidan açısından zengindir

Polifenol değeri yüksektir

Kolesterol düşürür

Kanseri önler

Omega 3 ve 6 deposudur

Hücre gelişimini destekler ve yaşlanmayı geciktirir

Etkili bir ağrı kesicidir

Metabolizmayı düzenler



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page