top of page

Doğanın Altın İksiri İçin Hasat Zamanı


Bizim için yeni hasat yeni bir doğuşun başlangıcı gibi şimdilerde.


Hep söylediğimiz gibi; yaşadığımız toprakların bize sunduğu en büyük zenginliklerinden biri hiç şüphesiz bereketin ve ölümsüzlüğün simgesi zeytin ağaçları.


Bugüne kadar sağlıklı zeytinyağı tüketmeniz için bilmeniz gereken birçok konuyu sizinle paylaştık. Sonbaharı yaşadığımız bu günlerde ise hasat mutluluğumuzu sizinle birlikte yaşamak istedik.


Ege’de zeytin için hasat mevsimi denilince akla ilk Milas gelir. Milas denince de Memecik cinsi zeytinlerden üretilen zeytinyağı. Memecik zeytininin en sevdiği iklim koşulları Milas’ın hava ve toprak yapısında gizlidir. Zeytinyağı üreticiliği asırlar boyunca sonraki kuşaklara aktarılmış ve zeytincilik bir kültüre dönüşmüştür buralarda. Kendine özgü aroması ve lezzetiyle, genizde hafif bir yanma hissi bırakan memecik zeytinlerinden üretilen yüksek polifenollü zeytinyağı, bu alandaki iddiasını “coğrafi işaret” alarak da kanıtlamıştır.


Ancak zeytinyağı üretmek bilgi ve emek ister.


Zeytinyağı üretiminde ilk ve en önemli basamaklardan biri de hasattır. Hasat, zeytinlerin ağaçlardan toplanmasına verilen addır. Hasadın ne zaman yapıldığı zeytinlerin kalitesini belirlemede çok önemli bir rol oynar.


İlkbaharda çiçeklenen, yaz mevsiminin son günlerine kadar büyümeye devam eden zeytinler için hasat vakti sonbahardır. Hasat, Ege’de Ekim ayında başlar, Kasım ayının ortalarına kadar devam eder.


Zeytinlerin doğru zamanda doğru bir şekilde toplanması çok önemlidir. Zahmetli iştir küçücük tanelerin toplanması.


Hasatta, büyük bir titizlikle toplanan zeytinler önce yapraklarından arındırılır sonra kasalara yerleştirilerek fazla zaman kaybetmeden fabrikalara götürülürler. Bu dönem toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağı "erken hasat" olarak adlandırılır. Erken hasat ürünlerden elde edilen zeytinyağı miktarı daha az olsa da, kalite açısından en yüksek zeytinyağı elde edilir. İşte o yüzden erken hasadın yeri her zaman daha özeldir.


Zeytin ağacının verim vermesi için ona çok iyi bakmanız ve doğasına saygı duyarak onunla sürekli ilgilenmeniz gerekir. Şimdi, emekle büyüyen ve boğum boğum gövdesinde yüzyılların izi bulunan ağaçlarımızı hasat etme zamanı.


Hasatlar bereketli, sofralar şifa ve mutluluk dolu olsun.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page