Mezeler, sebze yemekleri, salatalar, atıştırmalıklar, soğuk sandviçler, hamur işleri, hatta tatlılar…
O; tadına bakmaktan, sofraya koymaktan kaçındığınız yemeklere bile lezzet katar. Onun sızdığı tabaklar, Egeli olmasa da kalbi Ege’nin küçük bir kasabasında kalan lezzet düşkünleri için favori tabaktır. Tabii ki saf zeytinyağından yapılmış lezzetlerden bahsediyoruz.
Türk mutfağı için başlı başına bir kategoridir "Zeytinyağlılar". Bu nedenle zeytinyağlı yemekleri de adına yaraşır yapmalı. İşte, zeytinyağını besin değerini azaltmadan, faydalarından en üst seviyede yararlanarak ve yemeklerinizin lezzetine lezzet katmak için bilmeniz gerekenler.
Birinci kural; yemeğinizde kullanacağınız zeytinyağı assolist.
Ve assolist gerçekten iyi kalite ve saf zeytinyağı olmalı.
Diğerleri mi? Gelin basit ama küçük dokunuşlarla yemeklerinizi nasıl ziyafete dönüştüreceğinizi konuşalım.
Zeytinyağlı sebze yemekleri mümkün olduğunca az suyla ve kısık ateşte pişirmek gerekir. Sebzeler kısık ateşte pişirilirken kendi sularını bırakırlar. Bu su, zeytinyağlı yemeğinizin pişmesi için yeterlidir. Çok gerekli görürseniz azıcık su ilave edebilirsiniz.
Zeytinyağlı yemekleri pişirirken kararmaması için pişirmeden önce sebzeleri limonlu suda bekletebilirsiniz.
Pişirme esnasında zeytinyağlı yemeğinize ekleyeceğiniz şeker hem lezzet katar hem de zeytinyağlı yemeğinizin tat dengesini sağlar.
Zeytinyağlı yemeğiniz piştikten sonra kapağını soğuyana kadar açmayın.
Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirir pişirmez değil bir süre dinlendirdikten sonra ikram ederseniz daha lezzetli olur.
Zeytinyağlı yemek yaparken, kullanacağınız sebzelerin daha parlak görünmesini istiyorsanız, yemeğiniz için gerekli yağın yarısını pişirme aşamasında kullanın. Kalan yarısını, yemeğin altını kapattıktan sonra üzerine gezdirin ve kapağını kapatıp bu şekilde dinlendirin. Böylece yemeğiniz daha parlak olur, zeytinyağının tadı ve aroması yemeğinizde daha yoğun hissedilir.
Zeytinyağlı yemek yaparken tencerenin dibinin tutmasını engellemek için sebze yapraklarının saplarını tencerenin dibine kafes şeklinde dizebilirsiniz.
Zeytinyağlı dolma mı yapacaksınız? İçine katacağınız soğanı rendelemeyin, küçük küçük doğrayın; yemeğiniz çok daha lezzetli olacaktır.
Zeytinyağlı sarma yapıyorsanız; iç malzemeyi hazırladıktan sonra tencereyi ocaktan alıp ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi gibi taze otları en son ilave edin. Sarmaları sarıp tencereye dizerken de her katına azıcık zeytinyağı ve limon suyu gezdirebilirsiniz. Sarmalarınızı ilk 5 dakika harlı, geriye kalan zaman dilimindeyse kısık ateşte pişirin.
Zeytinyağlı barbunya plaki yapacaksanız; çok sulu olursa, içine bir miktar kıyılmış ceviz katabilirsiniz. Ceviz, hem suyunu alacak, hem de ayrı bir lezzet katacaktır.
Tatlılarda, özellikle pasta ve keklerde, zeytinyağını kullanmaktan kaçınmanıza gerek yok. Zeytinyağı tatlılara da oldukça güzel bir lezzet vermektedir. Tatlılarınızda zeytinyağını yarım ölçek kullanabilir bir tatlı kaşığı limon ile de tatlandırabilirsiniz.
Sizin de zeytinyağlı lezzetlerinizde kullandığınız püf noktaları varsa bu yazımızın altına yorum yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Sofranızdan sağlık eksik olmasın...
Comentarios